okrąg opisany - dowodzenie
okręgoowa: Wykaż, że jeśli czworokąt wpisany w okrąg ma jedną parę boków przeciwległych równej długości,
to przekątne tego czworokąta mają taką samą długość.
Prosiłabym, żeby do tego był rysunek i wypisane założenie, teza i dowód.
5 kwi 21:07
okręgoowa: nie pomożecie?
5 kwi 21:34
pigor: ..., np. tak : narysuj sobie okrąg i jakiś czworokąt ABCD w niego
wpisany, a przekątne czworokąta AC,BD przecinają się w punkcie E,
wtedy
niech długości
AD=BC, czyli są równe (
założenie), wykażę, że
AC=BD,
np. tak
ΔAED ≡ ΔBEC (przystające cecha kbk), bo AD=BC i po 2 kąty wpisane
oparte na tym samym łuku równe : ∡ADB=∡ACB i ∡DAC=∡DBC, stąd
odpowiednie boki naprzeciw równych kątów są równe, czyli
AE= BE i EC= ED /+stronami ⇒ AE+EC=BE+ED ⇔
AC=DB c.n.w. ...
5 kwi 23:08