geom
Radek:
Dany jest punkt M = (2 ,8 ) . Wyznacz równanie takiej prostej k , do której należy punkt M , że
na ujemnej półosi Ox i dodatniej półosi Oy układu xOy prosta ta wyznacza odcinki OA i OB ,
których suma długości jest równa 6. Oblicz obwód trójkąta AOB .
Proszę o wskazówki
5 kwi 21:00
Radek: ?
5 kwi 21:21
Mila:

Podpowiedź.
|OA|+|OB|=6
y=ax+b
A=(x
0)
B(0,b)
5 kwi 21:30
5 kwi 21:32
J: a > 0
5 kwi 21:35
Radek:
Nadal nie wiem ?
5 kwi 21:35
J: Wyznacz b z drugiego równania i podstaw do pierwszego, dostaniesz równanie kwadratowe ze
zmienną a.
5 kwi 21:51
Mila:
y=ax+b i M(2,8) należy do prostej⇔
8=2a+b
b=8−2a i b>0⇔
8−2a>0⇔a<4
Równanie prostej ma postać :
y=ax+8−2a
miejsce zerowe
ax+8−2a=0
ax=2a−8
| | 2a−8 | |
| |
| |+8−2a=6 rozwiązuj, |
| | a | |
5 kwi 22:03
J: Szukana prosta: y = 2x +4
5 kwi 22:07
Radek:
Podnieś do do 2 ?
5 kwi 22:13
Mila:
O którym równaniu mówisz?
5 kwi 22:21
Radek: o 22:03
5 kwi 22:24
Mila:
Ponieważ założyliśmy, że 0<a<4 to
| | 2a−8 | | 8−2a | |
| |
| | = |
| możemy zapisać: |
| | a | | a | |
5 kwi 22:33
Radek: Te zadania zamiast robić się coraz prostsze to coraz trudniejsze są...
5 kwi 22:35
J: I pomału dochodzimy do równania : y = 2x + 4
5 kwi 22:38
Radek:
Ja nie dochodzę do niczego jak na razie.
5 kwi 22:41
J:
Jakby nie policzył .. to a = 2 lub a = − 2 ( to odrzucamy) , czyli a =2 i b = 8 − 2a = 4,
kropka.Szukana prosta : y = 2x + 4
5 kwi 22:50
Mila:
Z czym masz problem Radku?
5 kwi 23:01
Radek:
Ze zrozumieniem tego zadania.
5 kwi 23:02
Mila:
Którego miejsca w tym co Ci podpowiedziałam?
5 kwi 23:15
Radek:
Czemu to wszystko jest zależne od a ?
5 kwi 23:17
J: Przeczytaj treść zadania. " na ujemnej części osi OX i dodatniej OY" , czyli a > 0
5 kwi 23:24