123
anka: wyrazenie (2b2−32) : (b−4)/(b+4) (b≠−4, b≠4) jest rowne?
5 kwi 20:07
J: Co tu jest dzielone przez co ?
5 kwi 20:09
anka: (2b2−32) przez (b−4)/(b+4)
5 kwi 21:10
J: = 2
5 kwi 21:13
ICSP: = 2(b+4)2
5 kwi 21:14
J: Tak ..
5 kwi 21:16
anka: nie wiem czemu tak, mnozylam to przez siebie ale mi inaczej wychodzi
6 kwi 11:39
ICSP: | 2b2 − 32 | | 2b2 − 32 | | b+4 | |
| = |
| * |
| |
| | 1 | | b−4 | |
Dzielenie zamieniamy na mnożenie odwracając mianownik.
6 kwi 11:41
anka: pomnozylam to na krzyz i wychodzi z potega b3
6 kwi 16:46
J: Daj sobie spokój z tym "krzyżem" .. 2b2 − 32 = 2(b2 − 16) = 2(b+4)(b−4) .. teraz widzisz ?
6 kwi 16:49
5-latek: Co to znaczy pomnozylam na krzyz ?
Przeciez tu jest mnozenie a nie proporcja (ze sobie mnozysz na krzyz
Trzeba pomozyc licznik przez licznik i mianownik przez mianownik (tak samo jak mnozy sie ulamki
6 kwi 16:51