5 kwi 20:01
Janek191:
z.1
| | 1 | | a2 | | 1 | | a2 + 1 | |
a + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | a | | a | | a | | a | |
C.
z.2
| 14 | | 14*3√72 | | 14 3√49 | |
| = |
| = |
| = |
| 3√7 | | 3√7*3√72 | | 3√73 | |
D
z.3
x = 13 − 3
√5 y = − 1 −
√5
to − 2x − 3y = −2*( 13 − 3
√5) − 3*( − 1 −
√5) = − 26 + 6
√5 + 3 + 3
√5 =
= − 23 + 9
√5
B
z.4
A = ( −
∞ ; − 5) ∪ ( 4; 6) B = < − 1 ; 5 >
B \ A = < − 1 ; 4 >
z.5
1 000 000 000 824 nie dzieli się przez 9
A
z.6
log
4√2 64 = x ⇔ ( 4
√2)
x = 64 ⇔ (2
2*2
0,5)
x = 2
6 ⇔ 2
2,5x = 2
6 ⇔
⇔ 2,5 x = 6 ⇔ x = 6 : 2,5 = 2,4
B
z.7
0,4 % x = 0,004 x = 10 ⇒ x = 10 : 0,004 = 2 500
C
z.8
5
71*2
70 *9
2 = 5*5
70* 2
70*81 = 5*(5*2)
70 *81 = 405*10
70
A
z.9
I x − 3 I < − 3
Zbiór pusty , bo I x − 3 I ≥ 0 zawsze
A
z.10
x = 4a + 3 y = 4 b + 2
więc
5 x + 2 y = 5*( 4a + 3) + 2*( 4 b + 2) = 20a + 15 + 8b + 4 = 4*(5a + 2 b) + 16 + 3 =
= 4*( 5a + 2 b + 4) + 3
reszta = 3
A
6 kwi 00:57
Janek191:
z.1
x − długość całej trasy
20% = 0,2
Mamy
0,375 x + 0,3 x + 0,2 x + ( 0,2 x − 3) = x
1,075 x − 3 = x
1,075 x − x = 3
0,075 x = 3
x = 3 : 0,075 = 40
I dnia : 0,375*40 = 15
II dnia: 0,3 * 40 = 12
III dnia: 0,2 *40 = 8
IV dnia: 8 − 3 = 5
6 kwi 01:06