stereo
tre: Promień koła wpisanego w podstawę ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma dł r. Miara kąta
między kr boczną a kr podstawy jest równa alfa. Oblicz V.
No to obliczyłem już krawędź podstawy, pole podst, wysokość ściany bocznej. Jest problem przy
wyliczeniu wysokości ostrosłupa, myślałem że obliczę go z pitagorasa, (r√3 * tg alfa)2 −
r2 ale wynik nie zgadza się z książkowym, w czym jest błąd?
5 kwi 19:54
tre: halo, ktoś pomoże
5 kwi 20:18
J:
Wysokość ostrosłupa oblicz z Tw Pitagorasa. Masz trójkąt prostokatny o przyprostokątnych H oraz
| 1 | |
| h ( h = wysokość podstawy ) i przeciwprostokatna to wysokość ściany bocznej. |
| 3 | |
5 kwi 20:23
tre: No właśnie 13h = r, a h ściany bocznej to r√3 * tg alfa, jak napisałem powyżej. Więc
wychodzi H = √3tg2 alfa * r2 − r2 a w ksiazce r√3 * tg2 alfa − 1 troche inaczej chyba
że to się jakos przekształca
5 kwi 20:36
J: No i dobrze... wyciąg r przed pierwiastek i masz dokładnie to samo.
5 kwi 20:40