Translacja o wektor - przekształcenia
kinigis: Podaj wzór funkcji G(x) w postaci iloczynowej. Funkcję tę otrzymamy, przekształcając wykres
funkcji W(x)=−14x4+x3−x2 przez translację o wektor u=[−1;9].
Właśnie z tą postacią iloczynową mam problem, próbowałam Hornerem, ale nie wychodzi...
5 kwi 19:47
J: | | 1 | |
G(x) = − |
| (x+1)4 + (x+1)3 −(x+1)2 + 9 |
| | 4 | |
5 kwi 20:01
kinigis: do tego momentu mam, ale kiedy wyłączam wspólny czynnik przed nawias i próbuję zrobić w tego
postać iloczynową, nic nie wychodzi.
5 kwi 20:09
kinigis: a w poleceniu jest właśnie podanie wzoru w postaci iloczynowej
5 kwi 20:23
pigor: ..., widzę to np. tak :
W(x)= −
14x
4+x
3−x
2= −
14x
2(x
2−4x+4)=
−14x2(x−2)2, to
w
T[−1,9] masz
G(x)= −
14(x+1)
2(x+1−2)
2+9= −
14(x+1)
2(x−1)
2+9=
= −
14[(x+1)(x−1)]
2+9= −
14(x
2−1)
2+9=
−14 [(x2−1)2−9] =
= −
14 (x
2−1−3)(x
2−1+3)= −
14 (x
2−4)(x
2+2)=
−14(x−2)(x+2)(x2+2).
5 kwi 20:51
Mila:
Miejsca zerowe
x=0 lub x=2
po translacji wykresu o wektor [−1,9] funkcja ma wzór:
| | 1 | |
g(x)=− |
| (x+1)4+(x+1)3−(x+1)2 +9 i będzie miała 2 miejsca zerowe. |
| | 4 | |
Podstawienie :
t=x+1
| | 1 | | 1 | |
g(t)=(3− |
| (t−2)*t)*(3+ |
| (t−2)*t) dokończ, podstaw za t i uporządkuj |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
..g(x)= |
| *(7−x2)*(5+x2) |
| | 4 | |
5 kwi 20:58
pigor: ..., o

no to, niech autor tematu mi wybaczy, ale mi się nie
chce szukać błędu, chyba, że zrobi to ktoś za mnie; przepraszam..
5 kwi 21:09
Mila:
W trzeciej linijce na końcu ma być +9, i piękny zapis krótki.
5 kwi 21:19
pigor: ..., dzięki, przepraszam mam błąd w wyłączaniu
przed nawias ułamka −
14 w 2−giej linijce od końca, tu
...=−
14(x
2−1)
2+9=
−14[(x2−1)2−4*9] =−
14(x
2−1−6)(x
2−1+6)=
= −
14 (x
2−7)(x+2)(x
2+5)=
−14 (x−√7)(x+√7)(x2+5) . ...
5 kwi 23:41
kinigis: dzieki!
6 kwi 00:35
Mila:
6 kwi 23:02