pochodna
pajak: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f przechodzącej przez punkt P.
f(x)=x2 P(1,0)
5 kwi 19:29
5 kwi 19:31
J: y − yo = f'(xo)( x − xo)
5 kwi 19:32
pajak: Mógłby ktoś przeliczyć te zadanie tutaj , bo nie może mi dobra odpowiedź wyjść.
5 kwi 19:35
J: A jak liczysz ?
5 kwi 19:36
Piotr:
ile Ci wyszlo ?
5 kwi 19:36
pajak: f'(x)=2x
y=a(x−1)
y=2x−2
5 kwi 19:38
J: OK.
5 kwi 19:39
pajak: lecz w odpowiedziach jest y=0 i y=4x−4
5 kwi 19:40
J: Prosta y = 0 jest styczna do f(x) = x2 , ale w punkcie (0,0) a nie (1,0)
5 kwi 19:42
pajak: wiem , ale w odpowiedziach jest inaczej , moze jest jakis haczyk
5 kwi 19:44
pajak: Mam jeszcze jeden przyklad w tym zadaniu.
f(x)=1x , P=(0,4)
w odpowiedziach jest y=−4x+4
mi wyszlo y=0
5 kwi 19:46
J: Raczej bład w odpowiedzi.
5 kwi 19:46
J: | | 1 | |
Punkt P(0,4) nie należy do wykresu funkcji f(x) = |
| |
| | x | |
5 kwi 19:48
pajak: Mam jeszcze jedno zadanie o podobnej tresci;
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P.
b)f(x)=x2 P(−2,4)
y=−4x−4 ?
5 kwi 19:55
J: Tak.
5 kwi 19:58