ciągi
razor: z VI próbnej matury zadania.info
Ciąg a
n jest określony wzorem a
n = 4
2n−1, gdzie n ≥ 1. Wyznacz wszystkie wartości k, dla
których iloczyn k początkowych wyrazów ciągu a
n jest równy 0,0625
−289
| | 1 | |
0,625−289 = |
| −289 = 16289 = 4578 |
| | 16 | |
4
1 * 4
3 * 4
5 * ... = 4
578
4
1+3+5+... = 4
578
Ze wzoru na sumę mam S
1+3+5+...+n = n
2, a 578 nie jest pierwiastkiem żadnej liczby
naturalnej. Błąd mój czy w zadaniu?
5 kwi 19:05
razor: nie pierwiastkiem tylko kwadratem

w ostatnim zdaniu
5 kwi 19:06
5 kwi 19:07
razor: | | 1 | |
0,0625 = |
|  zgubiłem zero jedno |
| | 16 | |
5 kwi 19:07
zawodus: Wstrzymasz się do jutra z rozwiązaniem?
(prośba organizatorów)
5 kwi 19:08
razor: zastanawiam się tylko czy to ja mam błąd czy błąd jest w treści
5 kwi 19:09
zawodus: raczej błąd w treści.
5 kwi 19:19
Damo93: Razor u mnie to samo, myślałem że robię coś zle ale być może to błąd skoro jest nas dwóch
5 kwi 19:20
Saizou : może miało być 576
5 kwi 19:34
Piotr:
komus sie 9 z 5 pomylila
5 kwi 19:36
kyrtap: ale ogólnie to zjedzenia maturka nie ?
5 kwi 19:46
Damo93: nie była trudna
5 kwi 20:12
bezendu:
ja nie zrobiłem 5
5 kwi 20:14
Damo93: w zad. 5 k = 3 lub k = 1/3
5 kwi 20:17
bezendu: Ta. Tylko jak to rozwiązać ?
5 kwi 20:18
Damo93:

masz 3 pola : Pole ΔAKL , ΔLBM i ABCD.
AL/LB : k/1
5 kwi 20:22
Damo93: Pole ABDC = 1/2 x (k +1)2 x sinA
Pole AKL = 1/2 x k2 x sinA
Pole LBM = 1/2 x sinA
5 kwi 20:25
Damo93: Pole KLMCD = Pole ABCD − Pole AKL − Pole LMB
5 kwi 20:26
bezendu:
Dzięki, planimetria to zło.
5 kwi 20:28
Damo93: w zad.10 P(A) 1/12
5 kwi 20:29
Damo93: nigdy z prawdopodobieństwa nie jestem w 100% pewien
5 kwi 20:30
Damo93: sorry 1/8
5 kwi 20:31
5 kwi 20:33
bezendu: Damo93 Ty poprawiasz maturę ?
5 kwi 20:34
Damo93: tak, rok temu pisałem po raz pierwszy ale trochę zabrakło
5 kwi 20:38
Damo93: rocznik 94
5 kwi 20:39
bezendu:
Mój rocznik
5 kwi 20:40
Damo93: ty też poprawiasz ?
5 kwi 20:40
Damo93: czy w technikum jesteś ?
5 kwi 20:41
bezendu:
Ja piszę pierwszy raz, technikum.
5 kwi 20:41
Damo93: nie zgadniesz na jaki kierunek chcę się dostać
5 kwi 20:42
bezendu:
Matematyka ?
5 kwi 20:43
Damo93: Lekarski
5 kwi 20:43
bezendu: To powodzenia
5 kwi 20:44
Damo93: jestem z bio−chemu a matmę R zaczynałem od 0.
5 kwi 20:44
Damo93: i mówiąc szczerze czuję się pewniej z matmy niż chemii którą zawaliłem (76%

)
5 kwi 20:45
Damo93: a TY na co się wybierasz ?
5 kwi 20:45
bezendu: Na razie tajemnica
5 kwi 20:48
Damo93: też powodzenia życzę

ciekaw jestem czy w maju z matmy coś mnie zaskoczy
5 kwi 20:50
bezendu: Planimetria
5 kwi 20:53
Damo93: z CKE zwykle jest do zrobienia

chyba że dowód to już troszkę grzej..
5 kwi 20:54
Damo93: gorzej *
5 kwi 20:55