Sinusy i nierówności
zyciematematyka: 1. Wyznacz rozwiązanie równania sin(2x − 15 stopni)= pierwiastek z 3/2.
2. Rozwiąż nierówność −(x+1/2)(x−3) ≥ 0. Podaj odpowiedź. Podaj najmniejszą liczbę całkowitą
spełniającą nierówność.
5 kwi 19:04
Hajtowy:

Zadanie 2
−(x+1/2)(x−3) ≥ 0.
x=−0,5
x=3
Najmniejsza liczba całkowita to ... ta z przedziału (−0,5 ; 3)
5 kwi 19:09
J:
1) sin(2x − 15) = sin 60
| | π | | π | | π | | 11 | |
2x − |
| = |
| + 2kπ lub 2x − |
| = |
| π + 2kπ |
| | 12 | | 3 | | 12 | | 12 | |
5 kwi 19:11
zyciematematyka: " J " jak zostało zrobione to zadanie pierwsze, bo nie bardzo rozumiem?
5 kwi 19:18
J: A czego nie rozumiesz ?
5 kwi 19:19
zyciematematyka: skąd wziąłeś/wzięłaś 2kπ ?
5 kwi 19:20
J: | | π | | 2 | |
Drga część jest źle .. po lub ma być: 2x − |
| = |
| π + 2kπ |
| | 12 | | 3 | |
5 kwi 19:22
zyciematematyka: a skąd to 2kπ?
5 kwi 19:23
J: 2kπ to okres podstawowy funkcji sinus , gdzie k ∊ C
5 kwi 19:23
zyciematematyka: okok , czyli w pierwszym ma być po = π/3 a w lub po = 2/3π ?
5 kwi 19:24
J: | | 2 | |
Tak.. bo sin60 = sin(180 − 60) = sin120 ( 120 = |
| π) |
| | 3 | |
5 kwi 19:27
zyciematematyka: ok

3. odczytaj z tablic sinα=0,2314.
4. Rozwiąż równanie x
2 + 2x − 5=0. wynik podaj w najprostszej postaci.
5 kwi 19:31
J:
3) Tablic nie mam.
4) Zacznij od Δ
5 kwi 19:35
zyciematematyka: a jeśli w tablicach nie ma takiego sinusa to co zrobić?
4) Δ = 24 ; pierwiastek z delty √Δ = √24
x1 = −2−2√62
x2 = −2+2√62
i to jest najprostsza postać?
5 kwi 19:40
J: Kupić inne tablice.
Nie. Wyciąg w licznikach −2 przed nawias i podziel.
5 kwi 19:44
zyciematematyka: x1 = −2(1+√6)2 = 1+√6
x2 = −2(1−√6)2 = 1−√6
tak ma być?
5 kwi 19:47
J: Gubisz minusy: x1 = −(1 + √6) x2 = −(1 − √6) = √6 − 1
5 kwi 19:56
zyciematematyka: Ok, dziękuje bardzo
5 kwi 19:58
zyciematematyka: najmniejsza liczba całkowita z tego przedziału w zad. 2 to jaka?
5 kwi 20:00
zyciematematyka: 0?
5 kwi 20:02
J: Tu nie ma żadnego przedziału, tylko 2 rozwiązania. Jakie jest pytanie ?
5 kwi 20:04
zyciematematyka: Najmniejsza liczba całkowita to ... ta z przedziału (−0,5 ; 3) ;>
5 kwi 20:06
J: − 1
5 kwi 20:07
zyciematematyka: dlaczego −1? skoro ona nie mieści się w przedziale?
5 kwi 20:08
J: Przepraszam.. 0
5 kwi 20:11