narysuj wykres
kejt: narysuj wykres funkcji f(x)= { 3 dla x ≤ −2 Ix − 1I dla −2<x<3 −x+5 dla x≥3 }
5 kwi 19:03
Piotr:

pomoglem ?
5 kwi 19:05
kejt: ojjej, a móglbys jeszcze wytlumaczyc jak to zrobic? za jaka liczbę podstawić x ?
5 kwi 19:15
kejt: chyba nie o to chodziło w zadaniu, bo miała wyjść z tego funkcja sklejana
5 kwi 19:23
Piotr:
y = 3 to chyba wiadomo − prosta rownololegla do osi OX
y = |x−1| rysujesz y = x−1 i odbijasz wszystko co pod osia OX
y = −x+5 chyba umiesz narysowac

a cala Twoja funkcja f(x) to wybierasz te fragmenty powyzszych wykresow, ktore naleza do
wskazanych przedziałow (na rysunku bardzo ladnie widac gdzie to bedzie

)
5 kwi 19:24
Piotr:
ja Ci nie razysowalem rozwiazania tylko kazda z funkcji na jednym wykresie. 'wymaz' odpowiednie
framenty a otrzymasz wykers f(x)
5 kwi 19:25