rownanie
dani: Cos2x −2 =3sinx
Rozwiazania to trzy drugie pi plus dwa ka pi
Lub minus pi szostych plus dwa ka pi lub
I piec pi szostych plus dwa ka pi

?
Dobrze
5 kwi 18:56
pigor: ...; no to zobaczmy co mi wyjdzie
cos2x−2= 3sinx ⇔ cos
2x−sin
2x−2= 3sinx ⇔ 1−2sin
2x−2= 3sinx ⇔
⇔ 0=2sin
2x+3sinx+1 ⇔ 2sin
2x+2sinx+sinx+1= 0 ⇔ 2sinx(sinx+1)+1(sinx+1)= 0 ⇔
⇔
(sinx+1)(2sinx+1)= 0 ⇔ sinx= −1 v sinx= −
12 ⇔
⇔ x= −
12π+2kπ v x= −
16π+2kπ v x= π+
16π+2kπ ⇔
⇔
x= 32π+2kπ v
x= 116π+2kπ v
x= 76π+2kπ , k∊C . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to może ktoś 3−ci rozstrzygnie
5 kwi 20:10
Damo93: pigor mam tak samo jak Ty.
5 kwi 20:36
pigor: ... no to dzięki i chyba jednak dani niech poszuka, co ma nie tak.
5 kwi 20:56
dani: No ale jak sobie dalem za k=1 I dodalem do tychh przedzialow to wyszlo, nie jest wazne jaki
wynik tylko zeby sie zgadzalo z okresowoscia
6 kwi 00:34