matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Twierdzenie Pitagorasa
Blondynka999:
Proszę o pomoc w obliczeniu krok po kroku, powinno wyjść c=3
√
5
x
2c
(5x)
2
+ (
)
2
= c
2
3
5 kwi 18:55
Piotr:
4c
2
c
2
= 25x
2
+
9
4
c
2
−
c
2
= 25x
2
9
5
9
c
2
= 25x
2
/*
9
5
c
2
= 45x
2
/
√
c = 3
√
5
x jesli zakladamy, ze c>0
5 kwi 19:01
Blondynka999:
Bardzo Dziękuję
5 kwi 19:08
Piotr:
5 kwi 19:09