Matma - równania ;p
Michał : Rozwiąż równanie :
−5x + 12 + x = 2x − 12
Proszę o rozwiązanie tego równania na poziomie 1 gimnazjum

Z góry dziękuję !
5 kwi 18:51
J: −6x = −24 ⇔ x = 4
5 kwi 18:52
bartek: −5x + 12 + x = 2x − 12
niewiadome na jedna, wiadome na druga
−5x + x −2x = −12 −12
−6x = −24
x=4
5 kwi 18:53
Michał : Dzięki
5 kwi 18:55
Ulotka: Jeśli gubisz się w minusach, plusach− możesz przerzucić sobie x na prawą stronę, będzie Ci
wygodniej liczyć. Wtedy uzyskasz:
12+12 = 2x + 5x− x
24 = 6 x
4= x czyli x wynosi 4
5 kwi 18:55
Michał : No ja się bardzo mylę gdzie ma być plus a gdzie minus
5 kwi 18:59