byłam bym bardzo wdzięczna gdyby mógł mi ktoś pomóc.
Z 360 kg mleka o zawartości 3.5% tłuszczu odciągnięto 80kg śmietanki o zawartości 12% tłuszczu.
Oblicz procent tłuszczu w pozostałym mleku.
3,5*360 − 12*80= x*280
x*280= 1260 −960 = 300
| 300 | ||
x = | ≈ 1,07% | |
| 280 |

co ja bez Ciebie bym zrobiła 
*
Czasami nie wiem czy nie byłoby lepiej dla Ciebie i innych ?
Może lepiej ...... zajmę się czymś innym ? , co?
ale ja się uczę, tylko akurat za to zadanie nie miałam pojęcia jak się wziąć. kombinowałam i
nie mogło mi wyjść tak jak w odpowiedzi. aż tu Tobie się udało .
na pewno by nie było lepiej, bo w tedy połowa osób z tego forum by dostawała 1. a tak ..