matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc
mi:
wyrazami ciągu an są kolejne liczby naturalne. które przy dzieleniu przez5 dają resztę2 ponadto wyraz a3=12 oblicz piętnasty wyraz tego ciągu
5 kwi 17:48
J:
r = 5 , a
1
= a
3
− 2r ⇔ a
1
= 2 , a
15
= a
1
+ 14r = 2 + 70 = 72
5 kwi 18:02