a = 3
| H | √33 | |||
sinα = | = | |||
| l | 6 |
| a√3 | 3 | |||
hp = | = | √3 | ||
| 2 | 2 |
| √3 | ||
cosα = √1−sin2α = | ||
| 6 |
| √3 | ||||||||
= cosα = | |||||||||
| l | 6 |
| 3 | ||
hs = √H2 + (13hp)2 = | √15 | |
| 2 |
| a2√3 | 3 | 9 | ||||
Pc = | + | a*hs = | (√3 + 3√15) | |||
| 4 | 2 | 4 |
| a2√3*H | 9 | |||
V = | = | √11 | ||
| 12 | 4 |
| H | 2 | |||||||||
tgβ = | = | √11 | ||||||||
| 3 |
Obliczenia są prostsze, jeśli odpowiednio przyjmie się oznaczenia
| 1 | 1 | 1 | 3 | |||||
k > 0, R = | *3*√3 = √3, R2 = 3, r = | R = | √3, r2 = | |||||
| 3 | 2 | 2 | 4 |
| 3 | ||
b) Wysokość ostrosłupa = √33 * 1 = √33, h = √33 + 3/4 = | √15 | |
| 2 |
| 1 | 1 | 3 | 9 | |||||
P = | *9√3 + 3* | *3* | √15 = | √3(1 + 3√5) | ||||
| 4 | 2 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | 9 | ||||
V = | * | *9√3*√33 = | √11 | |||
| 3 | 4 | 4 |
| √33 | |||||||||||
c) tgα = | = 2√11 | ||||||||||
|