matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
13
olkaka:
oblicz wartosc wyrazenia a
3
− 1/(a
3
) , wiedzac, ze a− 1/a=5
5 kwi 17:31
zawodus:
Podnieś do 3 potęgi
5 kwi 17:35
olkaka:
ma wyjsc 140
5 kwi 17:52
Mila:
1
1
1
1
a
3
−
=(a−
)*(a
2
+1+
)=5*[(a−
)
2
+2+1]=
a
3
a
a
2
a
=5*[5
2
+3]=5*28=140
5 kwi 18:10