prawdopodobienstwo
ooo: oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że przy rzucie dwiema kostkami iloczyn wyrzuconych oczek
jest podzielny przez 4
Ω = 36
A = 15
a więc po skróceniu, 5/12 tak ?
5 kwi 17:09
J: A skąd masz IAI = 15 ?
5 kwi 17:14
ooo: rozpisalam sobie w tabelce wyniki rzutów i wypisałam liczby podzielne przez 4
5 kwi 17:26
J: Wypisz te pary liczb.
5 kwi 17:29
monika: (1,4) (2,4) (3,4) (4,4) (5,4) (6,4) (2,2) (2,6) (4,1) (4,2) (4,3) (4,5) (4,6) (6,2) (6,6)
5 kwi 17:47
J: OK...

To ja się pomyliłem
5 kwi 17:50
monika: uff.. a już myślałam że coś przeoczyłam

czyli ostatecznie 5/12 tak?
5 kwi 17:58
J: Tak
5 kwi 18:06