Podstawa prostopadłościanu jest kwadratem o boku x+3, a wysokość tego prostopadł
olaxpa : Podstawa prostopadłościanu jest kwadratem o boku x+3, a wysokość tego prostopadłościanu wynosi
x2−6x+9.
A) wyznacz wielomian opisujący objętość tego prostopadłościanu
B) wyznacz dziedzinę tej funkcji
C) oblicz dla jakiej wartości x objętość prostopadłościanu wynosi 256
5 kwi 16:53
zawodus: W czym problem?
Nie znasz wzoru na objętość prostopadłościanu?
5 kwi 16:54
kochanus_niepospolitus:
A) V = (x+3)2*(x2−6x+9)
B) x2−6x+9 = (x−3)2 −> Df = <−3;3) u (3,+∞)
C) (x+3)2*(x−3)2 = (x2−9)2 = 256 ... i liczysz
5 kwi 16:56