miejsce zerowe funkcji
m: oblicz miejsce zerowe funkcji
f(x) = √3−x − 3√x+1
5 kwi 16:53
zawodus: f(x)=0
5 kwi 16:53
m: super, nawet wiem jaka jest odpowiedź! pytaniem jest jak do niej dojść, bo wychodzi mi inny
wynik
5 kwi 16:55
Wazyl: √3−x=3√x+1
5 kwi 16:56
zawodus: Pokaż zatem rachunki.
5 kwi 16:57
Janek191:
f(x) = √ 3 − x − 3√ x + 1 = √ 3 − x − √ 9x + 9 = 0 ⇔ 3 − x = 9 x + 9 ⇔
⇔ 10x = −6 ⇔ x = − 0,6
5 kwi 17:14
Janek191:
f(x) = √ 3 − x − 3√ x + 1 = √ 3 − x − √ 9x + 9 = 0 ⇔ 3 − x = 9 x + 9 ⇔
⇔ 10x = −6 ⇔ x = − 0,6
5 kwi 17:14