Dla jakiej wartości parametru a reszta z dzielenie wielomianu
greg: Dla jakiej wartości parametru 'a' reszta z dzielenie wielomianu
W(x) = x4−(a−1)(a+1)x3+(a+1)2−3(a−1)x−5
przez dwumian x−1 wynosi 2?
proszę o wytłumaczenie : /
5 kwi 16:47
J: Policz W(0) = , i oblicz a
5 kwi 16:48
J: Przepraszam ... W(1) = 0 i oblicz a
5 kwi 16:49
zawodus: W(1)=2
5 kwi 16:51
albin55: a dlaczego W(0)


W(0) =5
raczej W(1) = 2 i z tego wyliczyć a
5 kwi 16:52
greg: po podstawieniu x=1mam :
1−(a−1)(a+1)+(a−1)2−3(a−1)−5 =2
i co dalej jak wyliczyć te a ?
5 kwi 16:57
zawodus: Równanie kwadratowe.
5 kwi 16:57
J: Tak... W(1) = 2 ... niedokładnie przeczytałem treść zadania
5 kwi 16:59
greg: mozesz wytlumaczyć jak to zrobić bo nie wiem..
5 kwi 17:01
J: Wylicz a z równania , które podał "zawodus"
5 kwi 17:03
greg: 1−(a−1)(a+1)+(a−1)2−3(a−1)−5 =2 no i tyle mi wychodzi i teraz mam to wszystko uporzadkować?
pomnożyc itd ? czy co..
5 kwi 17:05
J: Wymnożyć nawiasy, podnieść nawias do kwadratu, uporządkować
5 kwi 17:08
greg: to tak po uporządkowaniu wyszło mi.... a= −1/4 dobrze ?
5 kwi 17:12
J: | | 2 | |
Chyba nie... mnie wyszło − |
| |
| | 5 | |
5 kwi 17:19
greg: (1−a+1)(a+1)+(a2+2a+a)−3a+3−5=2
jest to dobrze do tego momentu ?
5 kwi 17:24
greg : nie wiem..nie wychodzi mi
5 kwi 17:44
J: Źle liczysz.. (a−1)(a+1) = a2 − 1 , (a−1)2 = a2 −2a +1
5 kwi 17:47
greg : ale mamy x4 ... x=1..czyli 14 = 1 a nie zero... czy zle mówie..
5 kwi 17:50
J: Oblicz jeszcze raz a. Twoje równanie z 17:24 jest błędne.
5 kwi 17:53
greg : podstawiam pod x=1 mam :
14−(a−1)(a+1)13 +(a+1)2−3(a−1)1−5=2
1−(a−1)(a+1)1+(a+1)2−3(a−1)1−5=2
czyyli...
1−(a−1)(a+1)+(a+1)2−3(a−1)−5=2
i tu na tym etapie musze miec gdzieś błąd...tylko wytłumacz mi gdzie
5 kwi 17:59
miecio: naucz się wreszcie rachunki wykonywać...
5 kwi 18:00
J: Na tym etapie nie masz błędu .. licz dalej a i nie pisz głupot = (1− a +1)(a+1) + (a2 +2a +
a)....
5 kwi 18:06
greg : i dochodze do a2−a−2=0 delta=3...x1=2 a x2=−1...czyli zle.. na serio nwm co robie zle..
5 kwi 18:11
J: 1 −(a2−1) + (a2 −2a +1) − 3a + 3 − 5 = 2 ... licz dalej
5 kwi 18:18
zawodus: rozwiązanie jest jedno a=−1
5 kwi 18:19
zawodus: J masz błąd a2+2a+1
5 kwi 18:23
greg : a juz sie załamałam...wyszło mi a=−1
5 kwi 18:24
J: Widzę ... Patrzyłem na post: 16:57

, a tam jest błąd.
5 kwi 18:25
zawodus: greg to kobieta?
5 kwi 18:25
greg : Kurde..przepraszam ze zmarnowałam tyle waszego czasu..już rozumiem swój błąd : / zamiast mnożyć
to ja dodawałam.. wielkie dzięki Wam wszystkim.. : )
5 kwi 18:27
greg : w dodatku blondynka... xD wybaczcie jeszcze raz..
5 kwi 18:27
zawodus: 
nie ukrywam, że lubię blondynki
5 kwi 19:05
greg : Takie które mylą dodawanie z mnożeniem ? nie sądzem
5 kwi 19:31