Wielomian x^5+3x^4-4x^3-12x^2 po rozłożeniu na czynniki może przyjąć postać:
greg: Wielomian x
5+3x
4−4x
3−12x
2 po rozłożeniu na czynniki może przyjąć postać:
A. x
2(x+3)(x−2)(x+2)
B. x
2(x−3)(x−2)(x+2)
C. x(x−3)
2(x−2)(x+2)
D. x
2(x+3)(x−2)
2
prosiłbym o wytłumaczenie
5 kwi 16:35
J: A
5 kwi 16:40
zawodus: Wystarczy porównać ostatni jednomian.
5 kwi 16:44
greg: yyy.. dokładniej ? : )
5 kwi 16:49
greg: ? help ludzie

proszę : )
5 kwi 17:17
J: x5 + 3x4 − 4x3 − 12x2 = x4(x + 3) − 4x2(x + 3) = (x4 − 4x2)(x +3) =
x2(x2 − 4)(x + 3) = x2(x + 3)(x+2)(x−2)
5 kwi 17:28