całka podwójna- objętość
alicjaq: Mam pytanie odnośnie objętości bryły liczonej całką podwójną. Mam obliczyć objętość bryły
ograniczonej z=x2+y2, z=4. Czy rzut na OXY będzie r <0,2> oraz fi <0,2 \pi> , i czy wzór
będzie calka z (4−r3) czy tylko r3 ? Czy to z=4 w jakiś sposób wpływa na wzór? Wiem że
będzie to paraboloida.
5 kwi 16:26
pomocnik: 1) Czy rzut na OXY będzie r <0,2> oraz fi <0,2 \pi>? TAK.
2) czy wzór będzie calka z (4−r3) czy tylko r3 ? NIE, powinno być∫∫(4−r2)r drdφ
3) Czy to z=4 w jakiś sposób wpływa na wzór? TAK, na funkcję podcałkową i obszar całkowania.
5 kwi 17:31
alicjaq: dziękuję
5 kwi 18:16
pomocnik: Proszę
5 kwi 18:50