rozwiąż rowanie2(x^2+2)=5p{x^3+1}
Karolina: Rozwiąż równanie:
2(x
2+2)=5
√x3+1
no to tak zaczęłam je rozwiązywać
x
3+1>0
x
3>−1
2x
2+4=5
√x3+1 |:5
Nie wiem jak dalej z tym ruszyć.
Może ktoś mi pomóc? jakoś naprowadzić? Cokolwiek.. Będę wdzięczna za każdą pomoc
5 kwi 16:18
ZKS:
Dziedzina nie jest dobrze wyznaczona. To co pod pierwiastkiem parzystego stopnia jest
nie może być ujemne.
Bo wyznaczeniu dziedziny obie strony równania są nieujemne więc można podnieść obustronnie
do kwadratu.
5 kwi 16:21
Karolina: Wiem to co pod pierwiastkiem nie może być ujemne ale pod pierwiastkiem jest x3+1 czyli jesśli
odejmiemy obustronnie jedynkę to wyjdzie, ze x3>−1. Przyjemniej tak mi się wydaje, ale skoro
to jest źle to jaka powinna być dziedzina?
No dobrze podniosłam do kwadratu i wyszło mi że
4x2+16=25x3+25
−25x3+4x2−9=0
5 kwi 16:30
pigor: ..., no nie żartuj, nie daj nikomu powodów do ... za taki błąd :
przecież 2(x
2+2) /
2 ⇔ 4(x
2+2)
2= 4(x
4+4x
2+4)= itd, a Ty jak to ...
5 kwi 16:53
Karolina: hah okej. Chciałam za szybko chyba. Wzór skróconego mnożenia
4x4+16x2+16=25x3+25
4x4−25x3+16x2−9=0
5 kwi 17:10