Wykonaj działanie
Patryk : (ułamek) 3x2 + 3x / x2 −1 * (ułamek) x−1 / 6x
5 kwi 16:16
5 kwi 16:18
agulka: | 3x2+3x | | x−1 | | 3x(x+1) | | x−1 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| x2−1 | | 6x | | (x−1)(x+1) | | 6x | | 2 | |
5 kwi 16:19
Patryk : no tak, odpowiedź znam ale jakie są działania? Bo robię gdzieś błąd, a nie wiem gdzie.
5 kwi 16:19
Patryk : agulka dziękuję!
5 kwi 16:20
J: To pokaż, co robisz ... poprawimy
5 kwi 16:20
J: Już nie pokazuj..
5 kwi 16:21
ZKS:
agulka źle.
5 kwi 16:23
J: ?
5 kwi 16:28
ZKS:
Czy zapis
| 3x2 + 3x | | x − 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| x2 − 1 | | 6x | | 2 | |
jest równoważny?
Chodzi mi o brak ustalonej dziedziny dla tego wyrażenia.
| | 1 | |
Rysując funkcję y = |
| do dziedziny należy 0 natomiast do |
| | 2 | |
| | 3x2 + 3x | | x − 1 | |
y = |
| * |
| nie.  |
| | x2 − 1 | | 6x | |
5 kwi 16:33
J: A , o to Ci chodziło ...

Pozdrawiam
5 kwi 16:34
ZKS:
Niby nic takiego ale dużo zmienia. Pozdrawiam.
5 kwi 16:37