całka
monika: ∫ lnx dx. gdzie t= lnx , dx/x=dt ⇒dx=dt/x po podstawieniu ∫ t * dt/x

? I co z tym dalej
zrobić

5 kwi 16:12
ZKS:
Powiedz co Ci da to podstawienie?
Ile wynosi pochodna z x?
5 kwi 16:15
pigor: .... , przez części np.
∫udv=uv− ∫vdu,
więc
∫ lnxdx= | u=lnx i dv=dx ⇒ du=
1xdx i v= ∫dx=x |=
= xlnx− ∫dx= xlnx−x=
x(lnx−1) +C . ...
5 kwi 16:34
monika: to jak to inaczej zrobić? Znam tylko podstawianie i przez części. pochodna z x=1
5 kwi 16:34
ZKS:
Właśnie miałaś zrobić przez części dlatego zapytałem o pochodną z x.
5 kwi 16:36