Do sprawdzenia
Damo93:

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym długość krawędzi podstawy jest równa a i jest o 4 większa
niż odległość środka podstawy od ściany bocznej. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
IODI = a
√3/6
IOEI = a − 4
liczę z pitagorasa ED i tgD = OE/ED = H/OD i z tego liczę H

?
Może ktoś sprawdzić czy dobrze to liczę ? wydaje mi się że jest OK ale brzydko to wychodzi ta
objętość... chociaż to z maturki zadania.info więc wszystko jest możliwe
5 kwi 16:05
kochanus_niepospolitus:
tak ... jest ok
5 kwi 16:07
zawodus: Oskarżasz och o to, że wymyślają głupie wyniki?
5 kwi 16:30
Damo93: w tego typu zadaniach zwykle pięknie to nie wygląda a ja chciałem się tylko upewnić..
5 kwi 16:31