logarytm
Robaczek: Wykaż, że 1 log3 2 + 1 log5 2 <4
W obu licznikach jest "1"
w pierwszym mianowniku log3 2
zaś w drugim log5 2
Przy okazji, mógłby ktoś mnie nauczyć jak robić takie ładne przykłady?
5 kwi 15:54
J: L = log23 + log25 = log215 , P = log216 i log215 < log216
5 kwi 15:57
Robaczek: Co zrobiłeś z ułamkiem?
5 kwi 15:57
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
4 = 4log22 = log224 = log216 > log215 = log23 + log25 = |
| + |
| |
| | log32 | | log52 | |
5 kwi 15:57
ZKS:
| | 1 | |
logab = |
| dla 0 < a ; b ≠ 1. |
| | logba | |
5 kwi 15:59
J: | | 1 | |
Zastosowałem wzór: logab = |
| |
| | logba | |
5 kwi 15:59
pigor: ..., np. tak :
1log32+1log52= log23+log25= log215 < log216= log224= 4 c.n.w.
5 kwi 15:59
Robaczek: Dziękuje, zupełnie o nim zapomniałem.
Mam jeszcze pytanie, jak robicie tak ładne ułamki? za każdym razem, gdy je robie wychodzą
kulfony jak powyżej?
5 kwi 16:00
5 kwi 16:00
ZKS:
Zamiast małego "u" dajesz duże "U".
5 kwi 16:16
Robaczek: o dziękuje, nie wiedziałem.
Mam kolejne poytanie
log7 6 * log7 36 * log 7 216 <6
Więc robię to tak
log7 6 * 2log7 6 * 3log7 6<6
Co teraz mogę zrobić?
5 kwi 17:20
ZKS:
6log376 < 6
log376 < 1
log76 < 1
log76 < log77
5 kwi 17:21
Robaczek: Ok doszedłem do tego, że
6(log7 6)3 < 6 /:6
log3 7 6 <−1
Co teraz? teraz już naprawdę nie wiem.
5 kwi 17:22
Robaczek: Dziękuje, zapomniałem, że jedynka jest całością.
i głupi błąd z tym "−1"
5 kwi 17:23
Robaczek: log3 2* log3 10* log3 100 > 4
Z lewej strony niczego się wyciągnąć nie da.
Z prawej strony wychodzi mi
log3 243
i nie mam pomysłu coby dalej zrobić..
5 kwi 17:33
pigor: ... , wykaż, że log76* log736* log7216< 6, a gdybyś
wziął to wszystko do kupy, to zapis mógłby wyglądać np.
tak :
log7 6 * log7 36 * log7 216= log7 6 * log7 62 * log7 63=
= log76* 2log76* 3log76= 6(log76)3 < 6(log77)3=6*13=6 c.n.w.
5 kwi 17:36
Robaczek: Pigor do tego doszedłem później, ale tak czy siak dzięki.
Wiesz może jak zrobić to kolejne?
Jak pisałem doszedłem do log3 243, ale to mi nic nie daje.
5 kwi 17:43
pigor: ..., wykaż, że log32* log310* log3100 > 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ja nie lubię za dużo gadać, więc patrz i myśl : z własności
funkcji logarytmicznej rosnącej masz kolejno np.
tak :
log32* log310* log3100= log32* log310* 2log310=
= 2log32* log310 >2log33*log39= 2*1* 2log33= 2*2*1= 4 c.n.w.
5 kwi 18:00
Robaczek: Ponawiam pytanie odnośnie:
log
3 2* log
3 10* log
3 100 > 4
a także proszę o sprawdzenie czy dobrze zrobiłem:
I z tego by mi mogła potem wyjść funkcja kwadratowa czy powinienem coś zrobić z mianownikiem?
5 kwi 18:00
miecio: ładnie...
5 kwi 18:01
Robaczek: i z tego mógłbym teraz zrobić
| log2 a b − log2 a b | |
| >=2 |
| loga b | |
Jako, że a b naleza do (0,1) to mogę mianownik pomnożyć przez 2 i potem a
2−2ab+b?
5 kwi 18:05
Robaczek: w liczniku miało być dodać, nie odjąć
5 kwi 18:06
miecio: co to za bzdury?
log2ab=1?
5 kwi 18:06
Robaczek: bo wziąłem to za całość..
Jeżeli tak nie mogę to będzie inaczej:
log2 a b −1>=2loga b
log2a b − 1 − 2loga b>=0
5 kwi 18:10
Robaczek: kurczę próbowałem z
loga b(loga b − 2)>=1
ale to nadal mi nic nie daje.
5 kwi 18:30
pigor: ..., domyślam się, że a,b∊(0,1) i wykazać, log
ab+
1log ab ≥ 2.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−

... , a ja widzę to np.tak : z założenia log
ab>0, więc
logab+1log ab= log
ab+ log
ba
≥2
√log ab* log ba =2
√1=
2 c.n.w.
lub tak
(log ab−1)2 ≥ 0 ⇔ log
2ab}− 2log
ab+1 ≥0 / : log
ab >0 ⇔
⇔ log
ab−2+
1log ab ≥0 ⇔
log ab+ 1log ab ≥ 2 c.n.w. . ...
6 kwi 12:47