Liczbą przeciwną do liczby a = (-2, 4)^{-1} + p{-125} (trzeciego stopnia) jest..
Cersei: Liczbą przeciwną do liczby a = (−2, 4)−1 + √−125 (trzeciego stopnia) jest:
A. − 1265 B. 5 6 512 C. − 4 712 D. 4 {7}{12}
5 kwi 15:47
kochanus_niepospolitus:
pytanie za 100pkt ... czy wiesz co to jest liczba przeciwna

drugie pytanie ile to jest
3√−125 
trzecie pytanie konkursowe a
−1 = ....
5 kwi 15:48
kochanus_niepospolitus:
coś czuję że i w tym roku będzie 'śmiesznie' przed maturą
5 kwi 15:49
Janek191:
√ − 125 = − 5
| | 5 | | 5 | |
zatem w = − |
| − 5 = −5 |
| |
| | 12 | | 12 | |
| | 5 | |
Liczba przeciwna do w to − w = 5 |
| |
| | 12 | |
===============================
5 kwi 15:53
Cersei: Proszę się nie spinać, chciałam się po prostu upewnić wyniku. No ale cóż.
5 kwi 15:55
Cersei: Dziękuję, Janek191.
5 kwi 15:55
kochanus_niepospolitus:
jak chcesz się upewnić wyniku to piszesz jak rozwiązałaś i podajesz swoja odpowiedź z dopiskiem
"proszę sprawdzić czy dobrze"
ale Ty chciałas gotowca z wyjaśnieniem
5 kwi 16:03
Cersei: Przykład już miałam zrobiony. Ale oczywiście, przepraszam bardzo, że napisałam tak, a nie
inaczej. Żegnam.
5 kwi 16:11