granica funkcji
.ozone: Granica funkcji
limx→−∞ ln|sinx|
Rozpatruję sinx na przedziale od <−π2;π2>
|sinx| = −sinx dla x<0
−sin(−{π2)=1 czyli limx→−∞ ln|sinx|=ln1=0 na przedziale <−π2;π2>
Dobrze to robię ?
5 kwi 15:39
.ozone: Potrzebne mi było obliczyć taką granicę w jednym zadaniu i założyłem sobie że rozpatruję ją na
takim przedziale.
5 kwi 15:41
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że dla x=0 dana funkcja NIE JEST określona
5 kwi 15:41
kochanus_niepospolitus:
chwila chwila
rozpatrujesz dla x∊<−π/2,π/2> a granicę liczysz dla x−>−
∞ 
Że co

Że jak
5 kwi 15:42
.ozone: racja czyli głupoty napisałem przy liczeniu zbieżności całki wyszła mi taka granica i nie wiem
jak to zrobić
5 kwi 15:55