trygonometria
hum: tg =√2/√3 ile wynosi sinius
5 kwi 15:27
kochanus_niepospolitus:
z tw. Pitagorasa wyznacz c
5 kwi 15:28
Janek191:
| | b | |
tg α = |
|  ( do tego rysunku ) |
| | a | |
5 kwi 15:48
J: Brawo Janek za spotrzegawczość..

patrzyłem na to rozwiązanie i nie zauważyłem
5 kwi 15:54
hum: nie wychodzi mi dobra odp
5 kwi 15:55
J: A jaka Ci wychodzi ?
5 kwi 15:57
kochanus_niepospolitus:
a ile Ci wyszło c

faktycznie Janek
5 kwi 16:04
5 kwi 16:06
pigor: ...., no to może np. tak :
| | √2 | |
tgα= |
| ⇒ sinα=√2k i cosα=√3k i sin2α+cos2α+1 ⇔ |
| | √3 | |
⇔ 2k
2+3k
2=1 ⇔ 5k
2=1 ⇔
|k|=15√5 ⇒
⇒
sinα= 15√10 v
sinα= −15√10 . ...
5 kwi 16:09