ciągi
Tomek: Liczby x
1 i x
2 są pierwiastkami równania 2x
2 + mx − 1 = 0. S
n jest sumą n początkowych
| | S20 | |
wyrazów ciągu (an) określonego wzorem an = (x1)n * (x2)n. Zapisz iloraz |
| |
| | S10 | |
| | p | |
w postaci |
| , gdzie p i q są względnie pierwszymi liczbami naturalnymi. |
| | q | |
Proszę o rozpisanie, załączam odpowiedzi

ODP:
5 kwi 15:20
kochanus_niepospolitus:
przynajmniej x
1 i x
2 wyznaczyłeś
5 kwi 15:22
Tomek: nie wyznaczyłem
5 kwi 15:24
kochanus_niepospolitus:
no to siadaj na dupie i wyznaczaj
5 kwi 15:24
kochanus_niepospolitus:
po drugie ... na pewno jest tam 2x
2+
mx −1 = 0
5 kwi 15:25