Trugonometria [rozsz]
Agataku: Prosze o sprawdzenie rozwiazania ,
| | sin2x | | 1 | |
Rozwiąż równanie: |
| + |
| =3 |
| | cos2x | | cos2x | |
| | π | |
D: cos2x≠0 ⇒ cosx≠0 ⇒ x ≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
sin
2x + cos
2x=1
cos
2x=1−sin
2x
| sin2x | | 1 | |
| + |
| =3 |*cos2x |
| cos2x | | cos2x | |
sin
2x+1=3cos
2x
sin
2x+1−3+3sin
2x=0
4sin
2x−2=0
2(
√2sinx+1)(
√2sinx−1)=0
| | √2 | | √2 | |
sinx= − |
| lub sinx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
dla
| | 5π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
dla
| | π | | 3π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
dobrze do tego momentu? jakos dalej cos?
5 kwi 15:17
ZKS:
Można znacznie prościej.
| | π | |
cos(x) ≠ 0 ⇒ x ≠ |
| + k * π |
| | 2 | |
| sin2(x) | | 1 | |
| + |
| = 3 |
| cos2(x) | | cos2(x) | |
tg
2(x) + tg
2(x) + 1 = 3
2tg
2(x) = 2
tg
2(x) = 1
tg(x) = ±1
Dalej dokończyć.
5 kwi 15:29
5 kwi 15:45
ZKS:

.
| | π | |
Można jeszcze zauważyć że te rozwiązania powtarzają się co |
| |
| | 2 | |
itd
| | π | | π | |
zatem możemy zapisać to rozwiązanie jako x = |
| + k * |
| ∧ k ∊ C. |
| | 4 | | 2 | |
5 kwi 15:49
Agataku: i to koncowe rozwiązanie? Podawanie na koniec dziedziny nie jest w tym wypadku wymagane?
5 kwi 15:54
ZKS:
No jasne że trzeba uwzględnić. Przecież wtedy to równanie nie miało by sensu. Tylko w tym
wypadku widać że argumenty wywalone z dziedziny nie będą też naszymi rozwiązaniami.
5 kwi 16:04
Agataku: czyli rozw. sinusem i cosinusem
| | 5π | | π | | π | | 3π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
układajac po kolei rozw tez moge
itd
zauwazyc ze powtarzaja sie co pol π
| | π | | 1 | |
równie dobrze moge zapisac wtedy rozw x=− |
| + |
| kπ , k∊C |
| | 2 | | 2 | |
wyjdzie to samo
5 kwi 16:05
Agataku: Dziękuję serdecznie

jestes wielki
5 kwi 16:06
ZKS:
Jasne że możesz nawet byłbym za tym abyś sama mogła dokończyć swoim sposobem.
| | π | | π | |
Masz malutkiego chochlika x = − |
| + k * |
| . |
| | 4 | | 2 | |
5 kwi 16:08
Agataku: to przez to ze szybko chciałam napisac

wiem ze przepisuje jedno z rozw. i dodaje okres co
jaki sie powtarza

na kartce mam dobrze, dziekuje jeszcze raz za pomoc

i miłego dnia zycze
5 kwi 16:12
ZKS:
Dziękuję i również życzę miłego dnia.
5 kwi 16:13
Agataku: no to chyba dokonczylam swoim sposobem,
| | π | | π | | 1 | |
odp. x≠ |
| +kπ ; x= |
| + |
| kπ |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
gdzie k∊C
5 kwi 16:19
Agataku: Teraz zauwazylam ze błąd w temacie, oczywiście trYgonometria* mistrz błędów
5 kwi 16:21
ZKS:
Zdarza się najlepszym.
5 kwi 16:22