matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Tomek:
3
Liczby sinx ; 0.2 ; cosx gdzie x ε (π ,
π), tworzą w podanej kolejności ciąg
2
geometryczny. Oblicz sumę sinx + cosx Proszę o rozpisanie, załączam odpowiedzi
ODP:
3
√
3
sinx + cosx = −
5
5 kwi 15:10
kochanus_niepospolitus:
sinx*cosx = (0,2)
2
<−−− warunek ciągu geometrycznego (sinx+cosx)
2
= sin
2
x+2sinxcosx+cos
2
x = 1 + 2sinxcosx
5 kwi 15:27