wariancja
BJ: Witam!
Potrzebuję obliczyć wariancję z 50 pomiarów, wszystko by było pięknie gdyby wariancja nie
wychodziła mi poza zakresem badanych wielkości.
poszczególne pomiary:
3,05
2,9
3,1
3,2
3,3
3,2
3,3
3,05
3
3,3
3,05
3,25
3
2,95
3,1
2,8
3,1
3,2
3,05
3,05
3,2
3,2
3,3
3
3,25
3,1
3,4
3,3
3,05
3,05
3
3,1
3,1
3,05
3
3,05
3,15
3,15
3,3
3,45
3,2
3,2
3,15
3,2
3,1
3,1
3,15
2,9
3,15
3,05
liczba pomiarów:
50
Niech mi ktoś wyliczy wariancję i sprawdzę z moimi obliczeniami, bo mi już się lasuje mózg
powoli od tego. Próbowałem już różnorakich możliwości łącznie z zastosowaniem liczb
całkowitych.
Pozdrawiam, BJ
5 kwi 15:10
kochanus_niepospolitus:
wklep sobie te wyniki pomiarów do excela i każ mu wyliczyć wariancję
5 kwi 15:29
BJ: yhym ... dobra ... to inaczej!
Robiłem już to i wynik podaje mi taki:
wariancja = 0,016756122
i jak ma się to do danego zbioru
robiłem jako formuła z excel i ręcznie wpisywanie formuły z wzoru: δ2=1/2 ∑ni=1 (xi −
xśr)2
Więc sformułuje teraz konkretne pytanie:
Czy wariancja może występować poza zakresem badanych danych?
Na prostych przykładach wariancja wychodzi przecież w przedziale badanych danych jako konkretny
wynik
5 kwi 15:52
Godzio:
Oczywiście, że może, jak rozumiesz wariancję? (jaka jest jej interpretacja?)
5 kwi 15:59
kochanus_niepospolitus:
Wariancja nie ma 'nic' (w baaardzo ogólnym tego słowa znaczeniu) do wartości pomiarów.
Wariancja mówi o widełkach w jakich znajduje się odpowiednia ilość wyników
Jednak czy μ = 1 czy też μ = 105 nie ma na to wpływu
5 kwi 16:06
BJ: wikipedia mówi:
Wariancja to w statystyce klasyczna miara zmienności. Intuicyjnie utożsamiana ze zróżnicowaniem
zbiorowości; jest średnią arytmetyczną kwadratów odchyleń (różnic) poszczególnych wartości
cechy od wartości oczekiwanej.
a ja mówię:
wariancja jako miara rozproszenia, czyli obrazuje nam jaką mamy zmienność w badanym przedziale
liczb, a z wariancji możemy zrobić odchylenie standardowe, które pokaże nam zakres (górną i
dolną granicę poprzez odjęcie od średniej arytmetycznej odchylenia standardowego)
Ok, łapię już ... siedzę od rana z excelem i już mi się zaczęło nieco merdać. Dzięki za pomoc!
Jak nie walniesz łopatą po głowie to czasem nie zrozumiesz! Łopatologia górą!
Pozdrawiam!
5 kwi 16:07