ciągi
Tomek: | 2n +1 | | 1+3+5+....+(2n−1) | |
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = |
| − |
| |
| 2 | | n+1 | |
Zbadaj monotoniczność tego ciągu.
Proszę o rozpisanie, załączam odpowiedzi

ODP:
ciąg rosnący
5 kwi 15:01
ICSP: 1 + 3 + 5 + ... + (2n − 1) = n2
5 kwi 15:05
Tomek: Jak to wywnioskowałeś ?
5 kwi 15:11
Janek191:
1 + 3 + 5 + ... + (2n − 1) = n
2
więc
| 2 n + 1 | | n2 | | (2n+1)*( n + 1) − n2 | |
an = |
| − |
| = |
| = |
| 2 | | n + 1 | | 2n + 2 | |
| 2n2 +2n + n + 1 − n2 | | n2 + 3 n + 1 | |
= |
| = |
| |
| 2 n + 2 | | 2n + 2 | |
więc
| ( n +1)2 + 3*( n +1) + 1 | |
an +1 = |
| = |
| 2*( n +1) + 2 | |
| n2 + 2n + 1 + 3n + 3 + + 1 | | n2 +5n + 5 | |
= |
| = |
| |
| 2n + 4 | | 2n + 4 | |
oraz
| n2 + 5n + 5 | | n2 +3n + 1 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| 2n + 4 | | 2n + 2 | |
| 2*(n2+3n +3) | |
= ... = |
| > 0 |
| (2n+4)*(2n + 2) | |
czyli ciąg a
n jest rosnący.
5 kwi 15:15
Janek191:
Pomyliłem się − zgubiłem 2 przy drugim n
2, ale sposób jest dobry
5 kwi 15:18
Janek191:
W III wierszu powinno być :
| (2n + 1)*(n + 1) − 2n2 | |
an = ... = |
| = ... |
| 2n + 2 | |
5 kwi 15:20
Tomek: Dzięki wielkie
5 kwi 15:22