matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka, prosze o pomoc XYZ: 1.Przygotowano 20 losów w tym 4 wygrane. Na ile sposobów mozna wybrać 3 losy tak, aby wsród nich: a) byly dwa losy wygrywające b)był conajmniej jeden wygrywajacy 2.W urnie są dwie kule białe i 6 kul czarnych. Losujemy dwie kule bez zwracania. Które ze zdarzen jest bardziej prawdopodobne, wyciągnięcie kul o9 róznych kolorach, czy wyciagnięcie kul tego samego koloru?
5 kwi 14:54
J:

nawias
20
nawias
nawias
3
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
16
nawias
nawias
1
nawias
 IAI 
Ad1) IΩI =
, IAI =
*
, P(A) =

IΩI 
5 kwi 15:01
J:
 IBI 
nawias
16
nawias
nawias
3
nawias

Ad 1b) P(A) = 1 − P(B) , gdzie P(B) =

i IBI =
 IΩI  
5 kwi 15:07
XYZ: nie rozumiem, mozna to bardziej wytłumaczyć?
5 kwi 15:29
J: A czego nie rozumiesz ?
5 kwi 15:32
kochanus_niepospolitus: 1) 'uwzględniamy kolejność' czyli losy są np. ponumerowane: wybieramy 3 losy ... czyli |Ω| = 20*19*18 (wybieramy pierwszy z 20, drugi z 19, trzeci 18 możliwych) wygrywające są 4 ... |A| = 4*3*16*3 (wybieramy jeden z 4 wygrywających, jeden z 3 wygrywających, jeden z 16 przegrywających, i stosujemy kombinację C13 dla losu przegrywającego)
 4*3*16*3 
P(A) =

20*19*18 
2) pomyśl nad tym
5 kwi 15:33
J: Nie masz racji.. Kolejność jest nieistotna. Losujemu kombinacje 3 − elementowe ze zbioru 20 −

nawias
20
nawias
nawias
3
nawias

to elementowego: IΩI =

5 kwi 15:38
kochanus_niepospolitus: J ... można uwzględniać kolejność ... ale nie trzeba rozwiązanie winno być jednakowe dla obu podejść W końcu kolejność jest uwzględniania zarówno w |A| jak i w |Ω| w efekcie przy dzieleniu jest ona 'skracana'
5 kwi 15:39
J: Zgoda emotka , ale uczeń musi mieć świadomość, kiedy stosować wzór na kombijację , a kiedy na wariację.
5 kwi 15:44
kochanus_niepospolitus: J ... i dlatego ja w liceum nie wiedząc o tym (nie znając wzorów) zawsze (gdy tylko nie było jasno napisane, że kolejność nie może być brana pod uwagę) budowałem Ω z uwzględnieniem kolejności emotka
5 kwi 16:13
XYZ: dziękuje, juz wszystko wiem
5 kwi 16:39