Kombinatoryka, prosze o pomoc
XYZ: 1.Przygotowano 20 losów w tym 4 wygrane. Na ile sposobów mozna wybrać 3 losy tak, aby wsród
nich:
a) byly dwa losy wygrywające
b)był conajmniej jeden wygrywajacy
2.W urnie są dwie kule białe i 6 kul czarnych. Losujemy dwie kule bez zwracania. Które ze
zdarzen jest bardziej prawdopodobne, wyciągnięcie kul o9 róznych kolorach, czy wyciagnięcie
kul tego samego koloru?
5 kwi 14:54
J:
| | | | | | | | IAI | |
Ad1) IΩI = | , IAI = | * | , P(A) = |
| |
| | | | | IΩI | |
5 kwi 15:01
J:
| | IBI | | | |
Ad 1b) P(A) = 1 − P(B) , gdzie P(B) = |
| i IBI = | |
| | IΩI | | |
5 kwi 15:07
XYZ: nie rozumiem, mozna to bardziej wytłumaczyć?
5 kwi 15:29
J: A czego nie rozumiesz ?
5 kwi 15:32
kochanus_niepospolitus:
1)
'uwzględniamy kolejność' czyli losy są np. ponumerowane:
wybieramy 3 losy ... czyli |Ω| = 20*19*18 (wybieramy pierwszy z 20, drugi z 19, trzeci 18
możliwych)
wygrywające są 4 ... |A| = 4*3*16*
3 (wybieramy jeden z 4 wygrywających, jeden z 3
wygrywających, jeden z 16 przegrywających, i stosujemy kombinację C
13 dla losu
przegrywającego)
2) pomyśl nad tym
5 kwi 15:33
J:
Nie masz racji.. Kolejność jest nieistotna. Losujemu kombinacje 3 − elementowe ze zbioru 20 −
5 kwi 15:38
kochanus_niepospolitus:
J ... można uwzględniać kolejność ... ale nie trzeba
rozwiązanie winno być jednakowe dla obu podejść
W końcu kolejność jest uwzględniania zarówno w |A| jak i w |Ω| w efekcie przy dzieleniu jest
ona 'skracana'
5 kwi 15:39
J:
Zgoda

, ale uczeń musi mieć świadomość, kiedy stosować wzór na kombijację , a kiedy na
wariację.
5 kwi 15:44
kochanus_niepospolitus:
J ... i dlatego ja w liceum nie wiedząc o tym (nie znając wzorów) zawsze (gdy tylko nie było
jasno napisane, że kolejność nie może być brana pod uwagę) budowałem Ω z uwzględnieniem
kolejności
5 kwi 16:13
XYZ: dziękuje, juz wszystko wiem
5 kwi 16:39