Planimetria, Dwa okręgi wpisane w trapez prostokątny
Adr:

W trapez prostokątny ABCD wpisano okrąg o środku O
1. Następnie narysowano okrąg o środku O
2,
styczny zewnętrznie do pierwszego okręgu oraz styczny do dwóch boków tego trapezu. Wiadomo, że
|AB|=28, |BC|=25, |CD|=21, |AD|=24. Oblicz promień mniejszego okręgu.
Rysunek może nie jest zbyt dokładny ale chyba wszyscy wiedzą o co chodzi

.
Ktoś ma jakieś wskazówki do rozwiązania?
5 kwi 14:24
kochanus_niepospolitus:
a = 28 − R = 16
a
2 + R
2 = (R+r+x)
2
16
2 + 12
2 = (16+r+x)
2 −> r+x = 4
z tw. Talesa:
| x | | R+x+r | | 20 | | 3 | |
| = |
| = |
| −> r = |
| x |
| r | | R | | 12 | | 5 | |
| | 3 | |
r+x = 4 −> r + |
| r = 4 −> r = ..... |
| | 5 | |
5 kwi 14:38
Adr: chyba coś jest nie tak bo powinno wyjść 3, a wychodzi 208. skąd wiesz, że odcinki R+r+x,
to przeciwprostokątna tego trójkąta ? Poza tym w odcinku x zawiera się promień r, więc ten
odcinek powinien być chyba dłuższy
5 kwi 14:46
Adr: Ma ktoś inny pomysł?
5 kwi 23:40
Eta:
Zauważ ,że pomyłkowo zamiast R=
12 kochanus wpisał
16
tu: 16
2+12
2= (
12+r+x)
2 ⇒ 12+r+x=20 ⇒ r+x=
8
| | 3 | |
dalej ok ....... tylko w końcowym obliczeniu: r+ |
| r= 8 ⇒ r=3 |
| | 5 | |
6 kwi 00:19
Adr: Faktycznie, nie zauważyłem, dzięki
6 kwi 15:17
Adr: Ale dalej się coś nie zgadza bo wyjdzie r=5
6 kwi 17:48
Adr: Pomoże ktoś?
6 kwi 19:34
marta:
R=12 , a=16 (R+r+x)
2=400 ⇒ 12+r+x=20 ⇒ r+x=8
| | R | | R+r+x | |
z tw. Talesa : |
| = |
| |
| | r | | x | |
6 kwi 19:46