styczna
pajak: Dla jakich argumentów x0>0 styczna do wykresu funkcji f(x)=8x , poprowadzona w punkcie
(x0,f(x0)),ogranicza wraz z osiami układu współrzędnych trójkąt o polu równym 16?
5 kwi 14:19
kochanus_niepospolitus:
wzór na styczne znasz
5 kwi 14:23
pajak: y−f(x0)=f'(x0)(x−x0)
5 kwi 14:24
kochanus_niepospolitus:
no to wyznaczasz wzór stycznej w zależności od x0
następnie wyznaczasz punkty przecięcia się stycznej z osiami OX i OY (zależne od x0)
następnie obliczasz pole trójkąta prostokątnego (w zależności od x0)
i już masz gotową nierówność do wyliczenia
5 kwi 14:26
kochanus_niepospolitus:
| | 8 | | 8 | | 8 | |
y − |
| = − |
| *(x−xo) => y = |
| (1+xo−x) |
| | x0 | | x0 | | x0 | |
stąd masz:
| | 8 | |
z osią OY: y = |
| *(1+x0) |
| | x0 | |
z osią OX: x = 1+x
o
| | 8 | |
czyli: |
| *(1+x0)2 = 32 |
| | x0 | |
czyli: (1+x
0)
2 = 4x
0
i ciągnij dalej
5 kwi 14:29
kochanus_niepospolitus:
błednie wyliczyłem pochodną ... ale rozumiesz ideę
5 kwi 14:30
pajak: | | 8 | |
x0=1 , lecz w odpowiedziach jest dla kazdego . We wzorze stycznej nie powinno byc − |
| , |
| | x2 | |
bo
5 kwi 14:33
kochanus_niepospolitus:
toć napisałem że f'(xo) źle wyznaczyłem, ale rozumiesz ideę
5 kwi 14:40
pajak: tak zaraz dolicze do konca
5 kwi 14:41
kochanus_niepospolitus:
z osią OX: x = 2x
o
taraaa
5 kwi 14:44
pajak: dzieki za pomoc
5 kwi 14:46