Dzielenie wielomianów
Kamix: Mam takie zadanko:
Oblicz wartości m i n, dla których wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli
W(x)=x4+x3+mx2−4x+n oraz P(x)=x2+x+1
Wykonuję dzielenie
x2+1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x4+x3+mx2−4x+n):(x2+x+1)
−x4−x3−x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
======x2(m−1)−4x+n
−x2 −x −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=======x2(m−2)−5x+n−1
Teraz wiem, że R(x)=0, więc: x2(m−2)−5x+n−1=0
x2=0 lub m−2=0 i n−1=0
m=2 i n=1
Niestety w odpowiedziach widnieją inne wartości tych parametrów. Podejrzewam, że kłopot jest w
dzieleniu tego wielomianu pisemnie. Proszę o pomoc.
5 kwi 13:46
kochanus_niepospolitus:
czemu reszta z dzielenia jest wielomianem 2 stopnia
5 kwi 13:46
kochanus_niepospolitus:
R(x) = (−5−(m−2))x + (n−1)−(m−2)
5 kwi 13:47
zawodus: co ta za kochanusniepospolitus?
5 kwi 13:49
kochanus_niepospolitus:
5 kwi 13:49
zawodus: st(R(x))<st(P(x))
5 kwi 13:50
kochanus_niepospolitus:
ciii ... próbuję podreperować swój 'image'
5 kwi 13:51
zawodus: Nudzi ci się widzę
5 kwi 13:52
kochanus_niepospolitus:
tak tylko kapeńkę
5 kwi 13:54
ZKS:
Można też tak pokombinować.
x
4 + x
3 + mx
2 − 4x + n = x
2(x
2 + x + 1) + (m − 1)x
2 − 4x + n =
| | m − 1 | | n | |
x2(x2 + x + 1) − 4(− |
| x2 + x − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | m − 1 | | n | |
− |
| = 1 ∧ − |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | |
−m + 1 = 4 ∧ −n = 4
m = −3 ∧ n = −4
5 kwi 13:57
Kamix: Reszta z dzielenia wielomianu jest drugiego stopnia, ponieważ dzieląc x2 przez x2 ciągle na
samej górze będzie dodawana jedynka i za każdym razem będę znowu mnożył 1 przez (x2+x+1)
zmieniając tylko znak i cały czas przy R(x) będę otrzymywał postać x2(m−1)−...., po kolejnym
dzieleniu x2(m−2)−...., po kolejnym x2(m−3)−..... i nie potrafię się obniżyć stopnia przy
R(x).
5 kwi 14:18
kochanus_niepospolitus:
a możesz podzielić przez (m−2)*(x2+x+1)
i już reszta będzie stopnia '2'
5 kwi 14:22
kochanus_niepospolitus:
tfu ... pierwszego
5 kwi 14:22
Kamix: kochanusniepospolitus wydaje mi się, że dzięki Twojej radzie dam radę pokonać to zadanie ; D
Obecnie jestem w trasie ale jak tylko wrócę do domu zobaczymy czy coś wyczaruję.
5 kwi 14:26
Kamix: A jednak sobie nie poradzilem... Nie wiem jak i kiedy podzielic to przez (m−2)(x2+x+1) zeby
otrzymac reszte stopnia 1. Prosze o podzielnie tego wielomianu w tradycyjnym slupeczku.
5 kwi 21:54
Mila:
(x4+x3+mx2−4x+n ): (x2+x+1)=x2+m−1
−(x4+x3+x2)
==========
x2*(m−1)−4x+n
− (x2(m−1)+(m−1)x +m−1)
====================
−4x−(m−1)x−m+1+n
R(x)=−4x−(m−1)x−m+1+n⇔
R(x)=x*(−4−m+1)+n+1−m
Dalej sam.
5 kwi 22:20
Kamix: Dziekuje Pani Milo, dalej juz sobie poradzilem, nie potrafilem tylko podzielic tego wielomianu.
5 kwi 22:46
Mila:
5 kwi 22:59