Macierz
Pomocy 2: ⇒wyznacz o ile istnieje macierz i wyznacznik macierzy x spełniającej równanie :
| 2 3| | −1 0|
| | Razy X= | |
| 1 1| |0 1|
5 kwi 13:30
wredulus:
wyznacz macierz odwrotną do macierzy lewej
przemnóż obustronnie (z lewej strony) przez wyznaczoną macierz odwrotną
i już masz wyznaczoną macierz X
5 kwi 13:32
lukas7: Możesz to zrobić? Proszę.
5 kwi 13:33
Pomocy 3: A mógłbyś mi pomoc i to Rozwiązać ? Chce miec wszystko jasne
5 kwi 13:34
wredulus:
chwila chwila ... macierzy odwrotnej do macierz 2x2 nie jesteś w stanie policzyć ... to co my
robimy na studiach
5 kwi 13:35
Pomocy 3: Babka kiepsko tłumaczy a mamy początki ... Nie bądź buc i pomoz prosze
5 kwi 13:38
5 kwi 13:39
zawodus: AX=B
mnożymy lewostronnie przez A−1 (o ile istnieje)
A−1AX=A−1B
korzystamy z tego, że A−1A=1
X=A−1B
odwracanie macierzy to najprostsza rzeczy na algebrze...
5 kwi 13:40
kochanus_niepospolitus:
a wypraszam sobie ... dodawanie macierzy jest prostsza
5 kwi 13:41
lukas7: Mogę prosić gotowe rozwiązanie?
5 kwi 13:44
kochanus_niepospolitus:
prosić zawsze możesz ... ale czy je dostaniesz ... hmmm .... dzień dobroci miałem 1 kwietnia

a i inni zapewne wypną się na Ciebie, skoro nawet do GOTOWEGO WZORU podstawić 4 liczb nie
potrafisz ... a następnie wymnożyć dwóch macierzy
5 kwi 13:45