diadram
blondyna: Adam sporządził diagram kołowy (podróz28% wyżywienie, noclegi25%, inne10%) ilustrujący wydatki
poniesione na wycieczce. Za noclegi zapłacił 50zł.
a) Ile wynosił koszt wycieczki
b)Ile kosztowało wyżywienie?
c) Na co Adam przeznaczył więcej niż 1/4kosztów?
5 kwi 13:25
J: Wg moich obliczeń na alkohol wydał 37% czyli: 0,37*200 zł , ale tego już nie umiem obliczyć.
5 kwi 13:43
dero2005:
| | 50 | |
K = |
| = 200 zł ⇒ koszt wycieczki |
| | 0,25 | |
63% * 200 = 126 zł ⇒wyżywienie
28%*200 = 56 zł ⇒ podróż
10%*200 = 20 zł ⇒ inne
5 kwi 16:29