Funkcja kwadratowa - zadanie optymalizacyjne.
halpmi: Oblicz wymiary krawędzi, jakie powinien mieć graniastosłup o podstawie kwadratu, aby mieć
największe pole. Szkielet prostopadłościanu wykonany został z 80 cm drutu.
Chodzi o ułożenie funkcji kwadratowej i podanie miejsca max.
5 kwi 13:22
wredulus:

80 = 4*h + 8*a
stąd masz 'zależność' pomiędzy a i h ... wyznacz 'h'
V = a
2*h ... podstaw wyznaczone 'h'
masz W(a) = a
2*(20−2a) wielomian 3−stopnia ... pamiętaj, że a∊(0,10) i w tym zakresie szukasz
'maksimum'
5 kwi 13:26
J: Nie objętość, tylko pole: 2a2 + 4ah
5 kwi 13:28
wredulus:
ach ... pole ... no to nie ma wielomianu 3 stopnia ... a już się bałem że maturzyści mają
skomplikowane zadanie
5 kwi 13:29
J: To na maturze nie ma wielomianów 3 − go stopnia ?
5 kwi 13:32