....
jan: Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A) = 0,7 , P(B) = 0,4 ,
to 0,1≤P(A∩B)≤0,4
ktoś pomoże?
5 kwi 13:09
wredulus:
no ale w czym problem

P(A) + P(B) − Ω ≤P(A∩B) ≤ min(P(A),P(B))
5 kwi 13:12
zawodus: kumasz?
5 kwi 13:15
kyrtap: można też się powołać na własności i aksjomaty
5 kwi 13:33
kyrtap: Zał : A, B ⊂ Ω
P(A) = 0,7 , P(B) = 0,4
Teza: 0,1≤P(A∩B)≤0,4
Dowód:
A ∩ B ⊂ A z wł ⇒ P(A∩B) ≤ P(A) ⇒ P(A∩B) ≤ 0,7 ⇒ P(A∩B) ≤ 0,4 (1)
A ∩ B ⊂ B P(A∩B) ≤ P(B) P(A∩B) ≤ 0,4
P(A) + P(B) − P(A∩B) ≤ Ω
0,7 + 0,4 − P(A∩B) ≤ 1
P(A∩B) ≥ 0,1 (2)
Z 1 i 2 ⇒ 0,1≤P(A∩B)≤0,4 c.n.d
5 kwi 13:45
kyrtap: zawodus dobrze?
5 kwi 13:45
kochanus_niepospolitus:
dobrze
5 kwi 13:48
kochanus_niepospolitus:
mała uwaga i do mojego i do Twojego zapisu:
Ω −−− zbiór
P(Ω) = 1
więc powinno być P(Ω) w naszych zapisać
5 kwi 13:49
zawodus: kochanus
niepospolitus znamy się?
5 kwi 13:50
kyrtap: nom Powinno by P(Ω)
5 kwi 13:52
kyrtap: być
5 kwi 13:52