...
Ola: Ile jest czterocyfrowych liczb podzielnych przez 3 lub 11 lub 12 ?
wredulus:
1) ile jest liczb podzielnych przez 3

2) a ile podzielnych przez 11

3) a ile przez 12

4) a teraz ile jest i przez 3 i przez 11 (czyli podzielnych przez 3*11 = 33)

Te liczby
policzyłaś dwukrotnie ... musisz odjąć
5) a teraz ile jest i przez 3 i przez 12 (czyli podzielnych przez 3*12 = 36)

Te liczby
policzyłaś dwukrotnie ... musisz odjąć
6) a teraz ile jest i przez 11 i przez 12 (czyli podzielnych przez 11*12 = 132)

Te liczby
policzyłaś dwukrotnie ... musisz odjąć
5) a teraz ile jest i przez 3 i przez 11 i przez 12 (czyli podzielnych przez 3*11*12 = 396)

Te liczby policzyłaś 3−krotnie, po czym trzykrotnie odjęłaś ... musisz więc je dodać