Parametr
muflon: Proszę tylko o warunki!
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których nierówność:
(x2−7x+13)/(mx2+2(m+1)x+9m+4) <0
5 kwi 12:55
J: Zauważ,że pierwszy nawias przyjmuje tylko wartości dodatnie, zatem ...
5 kwi 12:57
zawodus: Nierówność co?
5 kwi 12:58
Piotr 10: Czyby zadanko z zadania.info? czy nie ; ?
5 kwi 13:00
muflon: ....jest spełniona dla x∊R
5 kwi 13:08
muflon: nie, ze zbioru Aksjomat czerwonego
5 kwi 13:09
muflon: de facto licznik musi być ujemny
5 kwi 13:10
muflon: m=0 badam liniową
m≠0
Δ≥0
m>0 lub m<0
dalej jak najszybciej rozpisać?
5 kwi 13:12
J: Mianownik musi być ujemny.
5 kwi 13:12
zawodus: skąd warunek Δ≥0

co się wtedy dzieje z parabolą?
5 kwi 13:13
zawodus: poza tym trzeba sprawdzić jak ma się sytuacja dla m=0. − nawet jeśli nie będzie to m "pasować"
5 kwi 13:14
wredulus:
m=0 −−− odpada ponieważ mianownik NIE BĘDZIE funkcją stałą
druga sprawa Δ
<0 ... niby dlaczego dopuszczasz '0' w mianowniku

warunki:
m<0 i Δ<0
5 kwi 13:15
zawodus:

najlepiej to walnąć rysunek pomocniczy...
ma być
ZAWSZE ujemne, czyli parabola taka...
Teraz widać gołym okiem warunki...
5 kwi 13:17
muflon: m<0
Δ>0

>0
5 kwi 13:19
zawodus: 
A ty znowu z tą deltą
5 kwi 13:19
wredulus:
mufon ... Δ> 0 => posiadasz pierwiastki => istnieje taki x
1,x
2, że mianownik = 0

BZDUUUURA
5 kwi 13:20
muflon: Δ<0

oczywiście!
5 kwi 13:21
zawodus: Czy ty widzisz, że mój wykres przecina oś OX
5 kwi 13:21
zawodus: No to do roboty
5 kwi 13:21
muflon: Wiem, że palnąłem bzdurę, lepiej ja palnąć teraz niż na maturze , Pozdrawiam
5 kwi 13:22
muflon: Teraz jadę na rower

ale wezmę to i na jakimś postoju zrobię
5 kwi 13:23