wredulus:

2α = 90 (dlaczego

)
z tw. cosinusów: |AB|
2 = |PA|
2 + |PB|
2 − 2*|PA|*|PB|*cos45
o
i tak dla każdej 'czwórki' robisz i dostaniesz:
|AB|
2 = |PA|
2 + |PB|
2 − 2*|PA|*|PB|*cos45
o
|BC|
2 = |PB|
2 + |PC|
2 − 2*|PB|*|PC|*cos45
o
|CD|
2 = |PC|
2 + |PD|
2 − 2*|PC|*|PD|*cos45
o
|DA|
2 = |PD|
2 + |PA|
2 − 2*|PD|*|PA|*cos135
o = |PD|
2 + |PA|
2 + 2*|PD|*|PA|*sin45
o
albo kombinuj tak:
|PA|
2 = |PO|
2 + |OA|
2 − 2|PO||OA|cosα
... analogicznie pozostałe:
suma tych czterech równań:
|PA|
2 +|PB|
2 + |PC|
2 + |PD|
2 = 8r
2 − 2r
2(cosα+cosβ+cosγ+cosδ)
przy czym: α+β+γ+δ = 360
o ; β= 90+α oraz γ = 90+δ oraz α+δ = 90
o
czyli skorzystaj ze wzorów redukcyjnych i masz:
|PA|
2 +|PB|
2 + |PC|
2 + |PD|
2 = 8r
2 − 0
c.n.w.