Optymalizacja
jakubs:

dany jest trójkąt równoboczny ABC o boku a. Na bokach trójkąta obrano odpowiednio punkty K,L,M
takie, że |AK|=|BL|=|CM|=x . Dla jakiej długości x wartość pola trójkąta będzie najmniejsza ?
Jakaś wskazówka ?
5 kwi 11:56
wredulus:
odpowiedź
5 kwi 11:58
daras: wzór na pole Δ wektorowe
5 kwi 11:58
jakubs: wredulus również się tego domyślam, że taka będzie odpowiedz, ale na maturze mi za to max
punktów nie dadzą...
5 kwi 11:59
zawodus: A może standardowo?
5 kwi 12:00
wredulus:

zauważ, że:
a = b+c
x
2 = b
2+c
2 − 2bc*cos(60) = b
2+c
2−bc
czyli: x =
√b2+c2−bc
b = a−c
i masz funkcję P(c) (a to stała)
| | 1 | |
i powinno wyjść c = |
| a |
| | 2 | |
5 kwi 12:01
jakubs: Zawodus co masz na myśli "standardowo" ?
5 kwi 12:01
zawodus: Bez twierdzenia cosinusów i wektorów
5 kwi 12:13
wredulus:
bez tw. cosinusów

A to nawet ich nie ma na maturze
5 kwi 12:17
jakubs: wredulus − robiąc Twoim sposobem wychodzi mi delta ujemna
5 kwi 12:18
5 kwi 12:25
wredulus:
to może jeszcze inaczej ... najmniejsze pole będzie wtedy gdy pola tych trzech trójkącików będą
największe:
P' = 3*P1 = 3*b*c*sin60o = 3*b*(a−b)*sin60o
f(b) = b*(a−b) ... i szukasz 'maksimum'
5 kwi 12:27
wredulus:
i teraz parabola ma bardzo 'przyjemną' postać ... i od razu widać, że wierzchołek paraboli
5 kwi 12:28
jakubs: Racja, dzisiaj jakoś ciężko myślę i zamiast liczyć wierzchołek to ja deltę liczę...
Dzięki
5 kwi 12:28
wredulus:
jakbus ... z drugiej strony −−− śmiesznie by było, gdyby Ci wyszły pierwiastki => pole może być
ujemne
5 kwi 12:30
jakubs: Po dłuższej chwili rozmyślania doszedłem do wniosku, że przecież nie szukam pierwiastków tylko
wierzchołka paraboli. Coś czuje ze ten dzisiejszy dzień będzie ciężki
5 kwi 12:32
wredulus:
proponuję zastosować drugie moje rozwiązanie −−− nie ma tam niechcianego tw. cosinusów
5 kwi 12:34
jakubs: Okej dzięki, zrobię jeszcze tym sposobem.
5 kwi 12:37
zawodus: Drugi sposób jest tym o który mi chodziło

uważam że nie warto utrudniać rachunków
5 kwi 12:56