udowdnić okresowość funkcji
gusia: Funkcja f:R→R
ma tę własność , że funkcja
g(x)=f(x)+ sin(f(x))
jest okresowa. Udowodnić że funkcja f też jest okresowa.
Nie mam pojęcia jak to rozwiązać.... liczę na pomoc
5 kwi 11:42
wredulus:
sin(f(x)) −−− funkcja okresowa
skoro g(x) okresowa to f(x) + sin(f(x)) okresowa ... czyli f(x) okresowa
c.n.w.
5 kwi 11:43
gusia: tylko trochę to chyba za krótkie...
mam to zrobić na analizie matematycznej i z tego co dr mówił zrobić to m.in. na pochodnych i
wykorzystaniu zmiennej jednj funkcji względem drugiej....
5 kwi 11:48
wredulus:
no to pytanie do Ciebie gusia ... co oznacza, że funkcja jest okresowa

Co wiemy o tej
funkcji wtedy
5 kwi 11:50
gusia: że f(x) = f(x+T)....
5 kwi 11:51
wredulus:
iii
5 kwi 11:51
wredulus:
ja bym tego nie robił 'z pochodnych' tylko prosty dowód przez zaprzeczenie
5 kwi 11:52
gusia: i że f(x)=f(x−T) ... więcej pomysłów nie mam
5 kwi 11:54
gusia: tzn
5 kwi 11:55
gusia: dr mówił że mam najpierw sprawdzić monotoniczność funkcji z pochodnej.... no a potem dowieść
okresowości.... na logikę to co pisałeś wcześniej rozumiem... ale ja mam to udowodnić przed
nim na analizie matematycznej i zaprezentować grupie....
5 kwi 11:58
wredulus:
za 10 min będę
5 kwi 12:02
gusia: ok będę czekać.... bo bardo mi zależy...
5 kwi 12:03
gusia: Próbuje to policzyć w ten sposób...
Przyjmuje że :
g(x)=h(f(x))
gdzie
h(u)=u+sin u.
5 kwi 12:16
wredulus:
no ok ... i co dalej
5 kwi 12:19
gusia: dla
T>0
g(x+T)=g(x) dla x∊R
5 kwi 12:23
gusia: dobrze?
5 kwi 12:24
gusia: mamy udowodnic że
h(f(x))=h(f(x+T)) dla x∊R
5 kwi 12:30
gusia: i dalej leże:(
5 kwi 12:32
wredulus:
ty nie masz udowodnić że h(f(x)) = h(f(x+T)) ... bo to wiesz
masz udowodnić że f(x) = f(x+T)
5 kwi 12:33
gusia: no to co moge sobie skrócić h? czyli ta funkcję zewnętrzna
wtedy mi wyjdzie f(x) = f(x+T)
5 kwi 12:37
wredulus:
wyrażenie: "skrócić h" wypluj i nigdy niech nawet nie przyjdzie Ci to już do głowy
5 kwi 12:41
gusia: ok wyplułam ale to proszę napisz co mam zrobić
5 kwi 12:49
wredulus:
na dobrą sprawę to się zastanawiam nad tym
5 kwi 12:52
wredulus:
na kiedy to masz mieć
5 kwi 12:52
gusia: na jutro rano
5 kwi 12:52