matematykaszkolna.pl
udowdnić okresowość funkcji gusia: Funkcja f:R→R ma tę własność , że funkcja g(x)=f(x)+ sin(f(x)) jest okresowa. Udowodnić że funkcja f też jest okresowa. Nie mam pojęcia jak to rozwiązać.... liczę na pomoc
5 kwi 11:42
wredulus: sin(f(x)) −−− funkcja okresowa skoro g(x) okresowa to f(x) + sin(f(x)) okresowa ... czyli f(x) okresowa c.n.w.
5 kwi 11:43
gusia: tylko trochę to chyba za krótkie... mam to zrobić na analizie matematycznej i z tego co dr mówił zrobić to m.in. na pochodnych i wykorzystaniu zmiennej jednj funkcji względem drugiej.... emotka
5 kwi 11:48
wredulus: no to pytanie do Ciebie gusia ... co oznacza, że funkcja jest okresowa Co wiemy o tej funkcji wtedy
5 kwi 11:50
gusia: że f(x) = f(x+T)....
5 kwi 11:51
wredulus: iii
5 kwi 11:51
wredulus: ja bym tego nie robił 'z pochodnych' tylko prosty dowód przez zaprzeczenie
5 kwi 11:52
gusia: i że f(x)=f(x−T) ... więcej pomysłów nie mam
5 kwi 11:54
gusia: tzn
5 kwi 11:55
gusia: dr mówił że mam najpierw sprawdzić monotoniczność funkcji z pochodnej.... no a potem dowieść okresowości.... na logikę to co pisałeś wcześniej rozumiem... ale ja mam to udowodnić przed nim na analizie matematycznej i zaprezentować grupie....
5 kwi 11:58
wredulus: za 10 min będę
5 kwi 12:02
gusia: ok będę czekać.... bo bardo mi zależy...
5 kwi 12:03
gusia: Próbuje to policzyć w ten sposób... Przyjmuje że : g(x)=h(f(x)) gdzie h(u)=u+sin u.
5 kwi 12:16
wredulus: no ok ... i co dalej
5 kwi 12:19
gusia: dla T>0 g(x+T)=g(x) dla x∊R
5 kwi 12:23
gusia: dobrze?
5 kwi 12:24
gusia: mamy udowodnic że h(f(x))=h(f(x+T)) dla x∊R
5 kwi 12:30
gusia: i dalej leże:(
5 kwi 12:32
wredulus: ty nie masz udowodnić że h(f(x)) = h(f(x+T)) ... bo to wiesz masz udowodnić że f(x) = f(x+T)
5 kwi 12:33
gusia: no to co moge sobie skrócić h? czyli ta funkcję zewnętrzna wtedy mi wyjdzie f(x) = f(x+T)
5 kwi 12:37
wredulus: wyrażenie: "skrócić h" wypluj i nigdy niech nawet nie przyjdzie Ci to już do głowy
5 kwi 12:41
gusia: ok wyplułam ale to proszę napisz co mam zrobić
5 kwi 12:49
wredulus: na dobrą sprawę to się zastanawiam nad tym
5 kwi 12:52
wredulus: na kiedy to masz mieć
gusia: na jutro rano