Oblicz objętość i Pb ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
Drwalu: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 8 i tworzy z podstawą kąt o
mierze 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
5 kwi 11:41
J: | |
| = cos60o , gdzie h − wysokość podstawy. |
| 8 | |
5 kwi 11:44
wredulus:
1) rysunek
2) zaznacz 'kąt'
3) zaznacz trójkąt prostokątny, który 'zawiera' w sobie tenże kąt
4) skorzystaj z funkcji trygonometrycznych aby wyznaczyć Hostrosłupa oraz hpodstawy
5) mając hpodstawy wyznacz pole podstawy, oraz krawędź podstawy
6) Podstaw do wzoru na V
7) z Tw. Pitagorasa wyznacz hsciany bocznej
8) podstaw do wzoru na Pc
5 kwi 11:45
zawodus: Pkt 9 napisz odpowiedź
5 kwi 11:48
Drwalu:

No dobra czyli:
H=4√3
ale jak mam teraz wyliczyć h podstawy?
5 kwi 11:58
J: Patrz post:11:44
5 kwi 12:00
Drwalu:
2/3h to jest ten zielony odcinek?
5 kwi 12:09
wredulus:
tak ... h −−− wysokość podstawy
5 kwi 12:19
Drwalu: H=4√3
h=6
krawędź podstawy=4√3
Pole podstawy=12√3
V=48
Do tej pory jest dobrze?
5 kwi 12:19